K čemu jsou peptidy a proč je používat

Peptidy patří v posledních letech mezi trendy kosmetické složky. Není se čemu divit, mají totiž pozitivní vliv na texturu pleti a redukují viditelné známky stárnutí. Jak přesně působí a proč ještě je do kosmetické rutiny zapojit, se dozvíš v článku.

Co to jsou peptidy

peptidy-foto_03

Za peptidy označujeme organické sloučeniny, které jsou spojené tzv. peptidovou vazbou. Jejich základní stavební jednotkou jsou aminokyseliny. Podle formace, kterou aminokyseliny zaujmou, vznikají specifické druhy peptidů. A pokud se dohromady spojí více peptidů, vzniká bílkovina. Zjednodušeně řečeno si můžeme peptidy představit jako základní stavební kameny bílkovin.

Peptidy se dále dělí podle délky svého řetězce a počtu aminokyselin v nich:

  • Oligopeptidy - obsahují do 10 aminokyselin ve svém řetězci
  • Polypeptidy - obsahují víc než 10 aminokyselin ve svém řetězci
  • Bílkoviny - sestava peptidů o vysoké molekulové hmotnosti, obvykle se uvádí nad 100 aminokyselin

 

K čemu jsou peptidy prospěšné našemu tělu

Tyto látky plní řadu významných funkcí. Tvoří hormony, neobejde se bez nich budování bílkovinových struktur. Jsou důležité pro náš metabolismus, urychlují rozklad tuků. Pomáhají krásnému vzhledu vlasů, nehtů, kůže, podporují syntézu elastinu, kolagenu a látek důležitých pro výstavbu chrupavek. Urychlují hojení ran a buněčnou obnovu, působí protizánětlivě, přispívají k detoxikaci. Mezi peptidy se řadí například hormony oxytocin a inzulin nebo také velmi zajímavý antioxidant glutathion.

 

Mechanismus působení peptidů

peptidy-foto_02

Peptidy si můžeš představit jako buněčné informátory. Jsou to molekuly, které dávají buňkám pokožky různé signály, čímž ovlivňují jejich chování. Některé peptidy tak mohou pomoci s uchováváním hydratace, protože dají buňkám jednoduše povel, aby zvýšily produkci vlastní kyseliny hyaluronové. Peptidy ale dokáží také přispívat k buněčné regeneraci, lepšímu prokrvování tkání, nebo redukují mimické vrásky.

 

 

Peptidy v kosmetice Astrali jako zdroj omlazení pleti

Ne všechny peptidy působí na redukci vrásek a známek stárnutí. Ty, které v recepturách Astrali používáme, jsou ale přesně na tuto problematiku zaměřené a jejich funkcí je povzbudit tvorbu kolagenu a elastinu. Kolagen se stará o to, aby měla pokožka „výztuž“, díky níž bude vyhlazená. Elastin je zase element nezbytný pro její pružnost. Přesně tak fungují peptidy v přípravcích Astrali pro ošetření prvních vrásek i zralé pleti: Astrali Timeless SerumAstrali Anti-Ageing Cream.



Tvůj tým FlowBEAUTY - Astrali

peptidy-foto_01