Typy pleti

Znáš svůj typ pleti?

Abys o svou pokožku mohla správně pečovat, je důležité znát její typ. Existují čtyři základní:

typy_pleti-foto_01

Jak určit typ pleti

Abys zjistila, jaký typ pleti máš, nepotřebuješ nic speciálního. Zvládneš to sama i v domácím prostředí. Využívá se k tomu vizuální a pohmatový test a sledují se také pocitové vjemy s pokožkou spojené. Abys zjistila, jak na tom tvář je, potřebuješ se podívat na pleť v její přirozenosti. Diagnostiku proto prováděj nejdříve dvě hodiny po odlíčení, aniž bys pokožku ošetřila nějakým dalším přípravkem.

Normální pleť

Pro tento typ je charakteristické, že na pohled nejsou zjevné žádné nedokonalosti, póry jsou zatažené a nepříliš viditelné. Pleť působí vitálním a vyváženým dojmem. Pokožka je příjemná na dotek a ty se doslova ve své kůži cítíš dobře a pohodlně. Normální typ pleti je možné bez problémů nalíčit. Make-up se nemusí příliš často obnovovat. Tímto typem pokožky se ale může pochlubit jen malé procento populace.

Doporučení: Díky pravidelné a odpovídající péči si přirozenou krásu pleti udržíš opravdu dlouho.

Suchá pleť

Při pohledu na suchou pokožku si můžeš všimnout jisté bledosti, drobných olupujících se šupinek, místy i začervenalých flíčků a podráždění. Pokožka disponuje jen velmi malým množstvím tukové složky a na dotek se zdá být drsná. Se suchou pokožkou se často pojí pocity jako pnutí, mnohdy i svědění, které tě nutí nanášet další vrstvu krému. Kůže je velmi citlivá na vnější působení. Líčení bez dobré přípravy je problematické, může tvou pleť dráždit a dále vysušovat. Suchá pokožka se vyskytuje nejčastěji ve zralém věku, ale to neznamená, že tě nemůže trápit i v pětadvaceti.

Doporučení: Používej mastnější druhy přípravků, hydratační masky, soustřeď se na posílení ochranného hydrolipidoového filmu.

Mastná pleť

Pro tento typ pokožky jsou příznačné lesknoucí se plochy, mnohdy i různé nedokonalosti, často se objevují rozšířené ucpané póry, komedony, nebo i vřídky a záněty. Pleť vytváří dojem neupravenosti. Při pohmatu se ti na svém povrchu může zdát kůže dokonce kluzká a nepříjemně olepená. Mastný typ s sebou nese pocity nepohodlí, někdy dokonce až „opatlanosti“. Dekorativní kosmetika se po aplikaci hromadí ve vráskách. Líčidla ti doslova stékají po pokožce a make-up musíš často obnovovat. Mastná pleť je typická pro adolescentní věk, ale může přetrvávat i do dospělosti.

Doporučení: Budou ti vyhovovat přípravky s fluidní texturou. Vedle konzistence se soustřeď na produkty a masky, které napomáhají snižovat produkci kožního mazu.

Smíšená pleť

Ve středu obličeje, tedy na ose brada-nos-čelo, které se jinak také říká T-zóna, lze pozorovat vyšší promaštění, rozšířené póry, někdy i komedony. Okrajové části tváře jsou viditelně sušší. Rozdíl v promaštění je patrný i na dotek. Pokud na obličej přitiskneš tenký ubrousek, chvilku setrváš a pak si ubrousek prohlédneš, uvidíš mastné skvrny v místech, kde se papír dotýkal středu obličeje. Ostatní místa jsou suchá. Smíšená pokožka většinou nevyvolává nepříjemný pocit, jen je potřeba častěji přepudrovat nos, aby se nelesknul. Smíšený typ pleti se v populaci vyskytuje poměrně často.

Doporučení: Výběr přípravků je třeba dobře promyslet, protože jimi potřebuješ obsáhnout oba typy pleti. Například večer použiješ mastnější krém a ráno zvolíš přípravek s lehčí konzistencí.

Na co si dát pozor a co jsi možná o typech pleti nevěděla

Během života se typ pleti může měnit. Především u mastné pokožky se nadměrná produkce kožního mazu postupně vyrovnává. Je dobré průběžně kondici kůže pozorovat a vnímat, abys jí vždy mohla poskytnout tu nejlepší péči podle aktuální potřeby.



Tvůj tým FlowBEAUTY - Astrali

typy_pleti-foto_02